Wednesday, August 20, 2008

it's Me..

Cerita Kehidupan Insan Fashirul Azeem Bin Mohd Fadzil...


Nama saya Fashirul Azeem Bin Mohd Fadzil..owg slalu pnggil kechik, teacher2+kawan2 girls sekolah saye dulu slalu pnggil azeem..member2 ‘U’ plak call me JINGGO, ahakz.. pejam celik jewk, umo dah 22 tahun skang nie..tanggungjawab pun dh berat..aku bukan la kategori org baek..and aku bukan kategori org jahat giler..just an ordinary boy..kadang2 otak jahat kadang2 baek..yerp..zaman2 silam aku..kalo pikirkan balek..aku mmg berantu la kate org tue2..tp skang alhamdulillah..pikiran pown dh boleh dikatekan matang..skang aku dh mule x tinggalkan solat..mintak2 berkekalan..tiap2 kali aku solat..teringat kt sahabat2 aku..aku doakan tuk korang tiap2 kali aku abeh solat..kalo nk sebut smpai ujung pown x abeh..aku arap korang pown doakan aku..aku nk amek kesempatan nih nk ucapkan terima kasih kt mereka2 yg banyak mengubah idup aku..memberikan pengalaman manis mahupun pahit..


Aku ni mungkin huru hara sket kadang2..but aku rase aku nih pemalu sket..kalo dh dpt bergaul tuh mule ler..ahakz..ermm..aku x dulik ape korang nk pikir terhadap aku..just kalo korang x suke aku..jgn bagitau kenapa..aku xnak tau kenapa..just walk away from me..aku cepat gelabah biler jmper pempuan..mmg aku ni bukan jenis yg gentlemen sgt..aku riso bile aku tegur dorang x layan..bukan mcm sesetengah member aku..skali ayat...cairrrr beb..!! kalo aku..?? hiishhh usahkan cair...panasss sket pown xde...pehhh...biorla..aku pown bukan mengejar sgt benda ni...tu pasal smpai skang open ajer...huaaa!! aku ank kelahiran selangor..aku bukan la berasal dri org kaya..but bak kate ayah aku "kite bukan nyer org kaye..but kita ni org senang..syukur la banyak2..". dulu mase aku kecik2..aku duduk kt Kg.Delek, Port Klang nun haaa...duduk kt umah rumah papan kecik ajer...waaa..aku pown xtau perasaan aku mase tu..sebab mase tu kecik lagi kan...ermm..umah tu terletak betul2 kat sebelah masjid sebab tuh kalo aku pegi semayang jumaat aku xleh main2 kt luar..nnt mak aku usha dari tingkap dapur..kantoi kang susah aku..soo..duduk diam2 dlm mesjid tuh..ahakz... pastu berkat usaha mak bapak aku yg ketika tu jadi guru biasa dan kakitangan swasta ajer...dpt la beli tanah..dan membina umah...tempat dimana kami sekeluarga berteduh sehingga skang nie, dimana beralamat No 14, Taman Jati, Jalan Bukit Jati, Syahbandaraya, 41000, Klang, Selangor Darul Ehsan.

Dulu aku agak aktif main bola kt kawasan perumahan aku tuh..pergghhh..mase tu akulah juare...tiap2 kali main selalu menang laa...coz lawan pown ngan team budak2...budak mane yg x penah kene rembat ngan aku..ahaaa..ermm..aku penah kena tumbuk mase aku budak2 dulu...sekali tu aku kena tumbuk kt dalam masjid ngan sorang brader tuh..kalo x silap aku mase tuh tangan die injured..aku pown menyelit la nk masuk shaf depan..terlanggar la tangan dier..sekali brader tu hot..BooomM! dapat sebijik..aku terpinga2...
aku belum sempat cakap ape lagi dh kene..huhu..aku ingat lagi muke brader tu smpai skang..siottt tul lu brader..!! nsib baek aku kecik lg mase tuh..pastu lg 1 cerita mase aku kt kedai..mamak tu tuduh aku curik coklat dier..aku cakap mane ade!!...skali dier main2 lastik getah kt aku..pastu aku buat dek ajer..dier pown bengang dtg kt aku...BoooMM lagi skali..siott tul...aku engat lagi..ade apek sorang tu sound mamak tu.."apsal lu pukul dier..??!!" mamak tu diam...rase terharu gak apek tu backup aku..ahakz..lame aku tnggal kat Taman Jati tuh..kalo nk citer smpai esok pown korang x abeh bace ( tu pun kalo korang still bace skang ). Lame gak aku duk Kg. Jawa tau...mase form 1 aku gi la sekolah asrama agama Hishamudin..ade la masuk dlm 2 weeks..x tahan beb..brader2 situ menakutkan..huhu...pindah ke Maktab Rendah Sains Andalas..smpai aku abeh form 3...start form 4 aku skolah jap ade la 3-4 minggu..but aku rase best giler..ahakz...dikenali ramai ngan geng lain..'payung besar' bebb.!! agak best la...hoho..!! pastu masing2 bawak diri...rmai masuk skolah teknik pas tu..aku masuk Sekolah Menengah Teknik Balik Pulau..aku pown x braper genius..aku kalo bab math ni..mmg lembab sket..but syukur..bile aku masuk form 5..Puan Sarina muncul dalam idup aku memberikan sinaran baru sebagai Guru Math aku...Cikgu Sarina ajar..pergghh best..aku dulu dok fail2..truslah maju...smpai SPM..walaupun aku x dpt A..but keputusan math aku cukup membanggakan aku, mak bapak aku, ngan cikgu Sarina..terharu sungguh..x terlupa gak kt cikgu lain2..yg banyak mendidik aku..
Contoh macam Puan Fazli..ajar aku Subjek Sains best giler..Puan Cheah yang mengajar BI..ngan cikgu2 time sekolah rendah dulu...dh abeh SPM..mulalah idup baru aku sebagai remaja! aku dh x skolah lagi..ahaa..bangun lewat ari2..tido lewat..keluar umah..jalan2 ngan member..konvoi saner konvoi sini..pastu biler masing2 pokai..mule la crik duit..ahakz...1st keje aku dpt ialah waiter kat Kedai Kopi Seks.2..mule2 exited gak..keje aku cuci meja angkat pinggan..peristiwa aku xleh lupekan mase tuh..si Fahirool terlentang kt dapur sebab lantai licin..!! wahahah!! mcm nangke busuk beb..!! cuakk supervisor mase tuh..yer la kalo ape2 berlaku..kan susah...nasib baek pinggan tu keras giler..jatuh pown x pecah..hehe..time keje kat situ makan x cukup lolx, siuz nie..kadang2 time org rmai..kitorang curi2 makan dlm stor blakang tu jer..huhu..pastu keje nyer nie banyak prob..gaji asyik short ajer..last2 kitorang pown maleh dtg keje..
Masa tu saya b’koje di 3 tmpat skali, pagi dari pukul 7am-6.30pm di Tesco Klang,Bukit Tinggi as a ‘Durian Promoter’,pehh.!! masa 2 mmg expert gler lolx psal jenis2 durian nie, klu nk bka apatah lagi, pejam mata pun bley kowt.. da ari2 kna abis bka sume 9 bakul durian kesemuanya.. and then kat epartment baju untuk jenama ‘Snails’ dr pukul 6.30-11.15pm, pas abis jewk koje kat tesco tu trus run ke Kedai Kopi, Seks 2, Shah Alam.

Pehh.!! koje smpai tulang aku dh berbunyik.. pastu duduk menahan kesakitan smbil senyum..Allah ajer la tau sakitnyer pinggang aku mase tuh...huhu..but dengan gaji yg dpt..rase mcm berbaloi...
berkat hasil titik peluh aku sendiri..aku dh niat nk bagi gaji 1st aku kt parents aku..tapi biler aku nk bagi..parents aku xnak amik..dorang cakap tuh duit aku..aku dh berusaha giler2..aku rase nk bagi gak..sebab tu dh niat aku..bapak aku pown amek duit tuh pastu cakap "ok, kamu dh niat, ayah amek duit nih, skang ni ayah bagi balek duit ni kat kamu,"..aku rase senang hati aku dengor nyer..peh tu aku gunakan duit tu utk convert kete kancil ke model kegemaran aku mase tuh..L5.. tp da kna jual coz da lupe diri skjap time 2, alhamdulillah..sememang nyer ayah ku mengambil inisiatif dan tindakan yg sgt bijak..huhu..time nk kluar duit liattt jer rasenyer...aku nk dptkan duit tuh smpi b’bulan2..aku belanjekan sumer dlm mase sehari ajer...huhu...tpi xper la..aku pown dh keje penat2..aku nk la beli ape yg aku nk...bak kate bos aku " korang mude lagi, xder tanggungjawab, beli la ape korang nk, nnt dh besar susah nk dpt peluang cmnih" ahakz..btoi gak ek...hehe..skang aku dh smbung belajar sehingga ke peringkat ijazah pun kt UiTM Shah Alam..rase sgt2 seronok ble dpt jumper balek member2 lame aku mase time wat diploma kat sarawak.. huhu..


Parents aku dh setuju nk belikan aku1 kete..dapat la kete sebijik..kete kancil ajer..but rase bersyukur giler..bak kate bapak aku " bukan semua org dapat rase kete baru umur muda2 nih, kamu bersyukur la mak ayah kamu sanggup beli, ayah ngan mama dulu x merasa cam nih..nk beli basikal pown tok kamu x mampu..tapi anak2 tok kamu sumer berjaya..kamu belajar la ajer elok2.." pikir2 balek sedih aku dengarnyer..aku mmg x pernah mintak kete dari bapak aku..ayah aku yg offer..hermm..so smpai sini ajer la..ntah ade ke x org yg bace benda nih..ahakz..ini just sekadar utk aku luahkan..kehidupan aku dari kecik smpai besar...ini baru sikit..kalo nk aku citerkan 1 per 1..mmg xder ending...hehe...aku harap korang enjoy..peace..salam sejahtera...moga Allah lindungi korang sumer..Amin. Doakan kejayaan aku kelak..Allahhuakbar..Assalammualaikum....


sekilas ingatan dan luahan untuk dijadikan panduan, pengajaran dan pedoman dalam mengharungi liku-liku kehidupan yang mendatang.....

ikhlas dari insan yang bernama 'FASHIRUL AZEEM BIN MOHD FADZIL'

>>> (^~,)


5 comments:

++(r@z3yb3@ut!FuLL++ said...

++salam br0++
++huhuhu++
++ermm..ak mmg sba giler bce blog ko nehh++
++uhuhu++
++ak mmg suker mghbiskan mse tok mnmbahkn ilmu n pnglaman nehh++
++cosz pnglaman arr yg aja kiter jd lebey mtg kn++
++ermm..klo kowg nka tau mmg dier PEMALU giler ngn gul++
++ahakhsz++
++smpai ak cm cian kt dier nehh++
++nk jew recomen kn kt sper++
++hahaha++
++wehh..ak puji ko nehh++
++nti blnjew nsi lmak++
++hehehe++
++bro ak sowg neh mmg bek ati giler arr++
++klo ak tyer dier tgh wtper??++
++msti 1st skali dier tyer blik++
++nper sis??der paper yg leh syer bntu++
++cheewaahhh++
++bek w0o0o0oo~~++
++mner nk crik mbe cmnehh++
++huhuhu++
++pe yg kam0o story 2 sumer asam gram lam idop nehh++
++klo xder kenngan phit dan mnisz++
++xder arr persahabatan.. kekeluargaan.. percintaan n so on++
++sumer 2 kiter lalui smpai arr skg++
++ermm..biler dingat2kn blik mmg cm lwak jew++
++ngn knakaln n kezaliman time dolu2++
++wahhh++
++zalim kew bro??++
++hahahah++
++ermm..klo diberi pluang mmg ak nk nuleh lg nehh++
++tp kg kam0o ngntok plak nk bcer++
++hahha++
++tp kn bro..cm bser arr++
++msti kam0o der ttgal nk tules ayt lam blog kamo0++
++hehehe++
++tapi xper..mmg pnjg giler huhh++
++k lorr++
++tke cre bro++
++chill yaa++
++wink!!!!++
^_^

watch out!!!! said...

rajin la ko beb! aku ingat novelis mane la yang tulih story,,
rupanya cik jinggo..
ko kira ok la beb
cam akak ni lagi la teruk
tapi x pe la
hidup prlu diteruskan
JANGAN PANDANG BELAKANG!!!
good luck to we all!!!!

watch out!!!! said...
This comment has been removed by a blog administrator.
nettyelv said...

yuu huuu...
weh en. jinggo..
dah bleh jadi penulis novel dah ni..
pnjg benor crite nye ye..
huhuhu...
tp sronok gak mbace nye..
ok lah...daaaaaaaaaa...;)

kontanG said...

huh~oww camni junggo upenyer..hehe